קו התמיכה: 03-6022934

בשיתוף האגודה לזכויות החולה

אדם סיעודי הוא מי שאינו יכול לבצע בכוחות עצמו פעולות שגרתיות ביומיום

מבחן ADL, או בעברית מבחני תלות, הוא המבחן שבעזרתו מגדירים גופי המדינה (וחברות הביטוח) את המצב הסיעודי, מצב זה מוגדר כחוסר יכולת של האדם לבצע בכוחות עצמו חלק מהותי (לפחות 50% מהפעולה) של לכל הפחות 4 מתוך 6 הפעולות הבאות:

  1. לקום ולשבת
  2. להתלבש ולהתפשט
  3. להתרחץ
  4. לאכול ולשתות
  5. לשלוט על הסוגרים
  6. להתנייד

מי שאינו יכול לבצע 4 מתוך 6 הפעולות, זכאי לקצבת סיעוד מלאה, ומי שאינו יכול לבצע רק 3 מהפעולות זכאי למחצית מגובה הקצבה. אי יכולת לבצע 2 או פחות מהפעולות לא מזכה בקצבה כלל.

*מי שאין ביכולתו לבצע בעצמו לפחות 50% מאחת הפעולות, ייחשב כמי שאינו יכול לבצע את הפעולה ב-100%.

מצבים סיעודיים יצריכו מסגרת סיעודית או סיוע בבית של מטפל סיעודי. במקרים אלו, יש לבחון עם הצוות הרפואי והסוציאלי מהי המסגרת המתאימה ביותר.

הגדרות למצבי תלות

  • סיעודי: מטופל סיעודי הוא מי שעומד בשני התנאים הבאים: (1) מצב בריאותו ותפקודו ירודים כתוצאה ממחלה כרונית או מליקוי קבוע גופני או מנטלי אשר דורשים מעקב. (2) המטופל מרותק למיטה או עגלת נכים/ ללא שליטה על סוגרים/ מתהלך בקושי עקב הפתולוגיה. בלשכת הבריאות הקרובה לאזור המגורים תוכלו לברר בנוגע לסיוע כלכלי במימון אשפוז למטופל סיעודי, בהתאם למצבו הכלכלי.
  • תשוש נפש: מטופל תשוש נפש הוא מי שמתמודד עם ירידה קוגניטיבית משמעותית שמתבטאת ב-בעיות זיכרון/ קשיי התמצאות/ אינטלקט ירוד, ובשל כך נדרש לעזרה משמעותית בפעילות היומיום. אדם שמוגדר כתשוש נפש זכאי לקצבת סיעוד מלאה.
  • סיעודי מורכב: מטופל סיעודי מורכב הוא מי שמלבד היותו סיעודי או תשוש נפש, הוא נדרש גם לטיפול ולהשגחה רפואית מתמדת.

קראו כאן באתר משרד הבריאות בנוגע למימון מסגרות האשפוז.

לחצו כאן למנוע חיפוש של מסגרות סיעודיות באתר במשרד הבריאות.

בנוסף, כדאי לדעת שמיזם ממש מסייע ללא עלות בהסבר ובמיצוי זכויות רפואיות וסיעודיות מחברות הביטוח.

קצבת סיעוד

לקצבה זו זכאים מי ששוהים בביתם או בדיור מוגן והינם מעל גיל פרישה. מי שמאושפז במוסד סיעודי זכאי לגמלת סיעוד רק אם שוהה במחלקה לעצמאיים או תשושים.  

לפרטים אודות הזכאות לקצבת סיעוד קראו בדף ‘קצבת סיעוד‘ בפרק זכויות. 

בואו להתנדב